امامت پژوهی

امامت پژوهی

خوانشی انتقادی از گزارش سن حضرت امّ المؤمنین خدیجه سلام الله علیها هنگام ازدواج با پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله در کتاب موسوعة التاریخ الإسلامی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده
دکتری تاریخ اسلام و سطح چهار سیره شناسی تخصصی پیامبر اعظم(ص) موسسه تخصصی ائمه اطهار(ع) حوزه علمیه قم
10.22034/jep.2025.478398.1625
چکیده
مباحث تاریخ اسلام، مانند دیگر موضوعات، نیازمند بازنگری و بازشناسی دائمی است و این مهم همواره مورد توجه پژوهشگران قرار دارد. قلم به مزدهای حکام غاصب و مستشرقان غرضورز جاهل، مانند دو تیغه یک قیچی، دائماً در حال ایجاد هر نوع تقطیع و انحراف به منظور مشوه و آلوده جلوه دادن تاریخ اسلام بوده و هستند. سن حضرت امّ المؤمنین خدیجه؟عها؟ هنگام ازدواج و ادعای سابقه ازدواج ایشان، از موضوعات مشهور تاریخ اسلام است که دارای گزارشاتی قابل نقد است و خوانشی دقیق را طلب میکند؛ زیرا از مواردی است که مورد تحریف قلم به مزدها و مستشرقان قرار گرفته است.
این پژوهش با روش توصیفی _ تحلیلی و شیوه کتابخانهای به این پرسش میپردازد که حضرت خدیجه؟عها؟ در زمان ازدواج با پیامبر اکرم؟ص؟ چند ساله بودهاند. پژوهش با بررسی گزارشهای کتاب موسوعة التاریخ الإسلامی به این نتیجه رسیده است که یوسفی غروی در خصوص سن ازدواج حضرت خدیجه؟عها؟ بر خطا، تقطیع و تحریف رفته و بر وعده خود در جهت تاریخنگاری تحقیقی و شیعی وفادار و استوار نمانده است. او با حذف گزارشات مختلف، واقعیت را از خواننده پنهان و گزارشی کاملاً مطابق با اهداف برخی مورخان مغرض اهلسنّت ارائه کرده و مانند یک مورخ مغرض سنی تاریخنگاری نموده است. گزارش وی، همانند جمعی از مورخان عامه، در راستای جایگاهبخشی به برخی همسران پیامبر، با گزارشات مهندسیشده و مجعول همراه است.
کلیدواژه‌ها
موضوعات